Marc-Jan Ahne (D66)

Marc-Jan Ahne besloot op 22 september 2015 zijn ontslag in te dienen als burgemeester van Ommen nadat bekend werd dat de Rijksrecherche een onderzoek had gestart naar een vermeende diefstal dat Ahne eerder dat jaar zou hebben gepleegd.
Uit het onderzoek bleek uiteindelijk dat hij in mei 2015 op heterdaad was betrapt bij het stelen van contant geld in een kledingwinkel. Het zou gaan om enkele honderden euro’s. Het Openbaar Ministerie besloot Ahne alleen een geldboete op te leggen en er geen strafzaak van te maken. Deze beslissing leidde tot veel kritiek bij enkele advocaten.
Ook de Commissaris van de Koning uitte harde kritiek op Ahne’s handelswijze ten tijde de diefstal. Toen Ahne op heterdaad werd betrapt, trof hij onmiddellijk een regeling met de eigenaar van de kledingwinkel om de zaak buiten de publiciteit te houden. Er werd vervolgens ook geen aangifte gedaan. Enkel doordat er meerdere getuigen waren van de diefstal werd er uiteindelijk toch een onderzoek gestart.
Ahne raakte al eens eerder in opspraak toen hij in 2011 betrapt werd op het stelen van enkele verfkwasten uit een lokale bouwmarkt. Ahne gaf toen aan “vergeten te zijn afrekenen”. De zaak
werd toen geseponeerd.