Ton Hooijmaijers (VVD)

Ton Hooijmaijers, namens de VVD voormalig lid van de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, werd in april 2015 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij werd eerder in 2013 tot 3 jaar cel veroordeeld, maar in het hoger beroep werd Hooijmaijers op verschillende punten alsnog vrijgesproken. Het was het einde van een justitieel onderzoek dat bijna 3,5 jaar geduurd heeft.

Volgens de rechtbank had Hooijmaijers zich gedurende de jaren tussen 2004 en 2009 schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. Dit deed hij onder meer door vanuit zijn ambtspositie zakelijke beloftes te doen aan ondernemers en bedrijven welke hem via een omweg en valse facturen weer terugbetaalden. 
Hooijmaijers raakte al eerder in opspraak toen bleek dat hij in 2009 voor duizenden euro’s had gedeclareerd, zonder de desbetreffende uitgaven te kunnen verantwoorden.
Gedurende de rechtszittingen bleef Hooijmaijers gewoon wachtgeld ontvangen, welke uiteindelijk tot in de honderdduizenden euro’s zijn opgelopen. Hij maakte in 2015 bekend in cassatie te gaan tegen de rechterlijke uitspraak.