Jos de Graaf (CDA)

Voormalig wethouder Jos de Graaf uit Boxmeer werd in februari 2016 veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur voor het aannemen van 3000 euro van Chinese investeerders. De investeerders deden dit in opdracht van de Chinese kunstenaar Sun Zhuozhang die een kunstcentrum in het Catharinaklooster in Sambeek wilde beginnen.
In 2012 vond de wethouder in zijn kantoor een envelop met daarin het geldbedrag van 3000 euro, onderverdeeld in allemaal briefjes van 500. De envelop was afkomstig van de investeerders.
Hoewel de Graaf beweerde het geld na enkele dagen terug te hebben gegeven, ging de rechtbank hier niet in mee. Volgens de rechtbank zweeg de Graaf gedurende zeven maanden over het voorval. Pas nadat de zaak publiekelijk aan het licht kwam, kwam ook de Graaf ermee naar buiten. De Graaf wilde vervolgens niet meewerken aan een onderzoek naar de teruggave van het bedrag. Hij verklaarde dat het “niet in de Chinese cultuur zou passen” om het geld direct retour te sturen.
De rechtbank vond verder dat de Graaf door het aannemen van steekpenningen het in hem gestelde vertrouwen had beschaamd en ook zijn positie had misbruikt voor persoonlijk voordeel.