Ricardo Offermanns (VVD)

Ricardo Offermanns was de voormalig VVD-voorzitter van de provincie Limburg. Hij was tevens burgemeester van de gemeenten Roerdalen en Meerssen.
In 2012 solliciteerde Offermanns naar het burgemeesterschap van Roermond. Wat Offermanns op dat moment niet wist was dat zijn telefoongesprekken die hij voerde met collega VVD-wethouder Jos van Rey afgeluisterd werden door Justitie. Dit hield verband met het omvangrijke corruptieonderzoek dat gevoerd werd naar van Rey. Uit een telefoongesprek kwam naar voren dat van Rey twee vragen die ten tijde van de sollicitatieprocedure zouden worden gesteld, had doorgespeeld naar Offermanns. Het aannemen van deze informatie was pijnlijk aangezien van Rey ook adviseur was van de vertrouwenscommissie voor het kiezen van de nieuwe burgemeester.
Naar aanleiding van de beschuldigingen trok Offermanns zijn kandidatuur in en legde tevens al zijn politieke functies neer. Hij werd door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur wegens passieve ambtelijke corruptie.
Offermanns vond dat de veroordeling op morele gronden was gedaan, en niet op juridische. Hij ging in hoger beroep.