Jo in de Braekt (CDA)

Voormalig CDA wethouder Jo in de Braekt uit Maastricht werd in juni 1995 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van één maand, plus een boete van 10.000 gulden. De rechtbank achtte bewezen dat in de Braekt, in ruil voor gemeentelijke opdrachten, steekpenningen had aangenomen van verschillende bedrijven, waaronder wegenbouwer Baars. De steekpenningen waren in de vorm van lucratieve reizen, onder meer naar Rome en Wenen. In de Braekt had twee jaar eerder al zijn functie neergelegd. In hoger beroep wilde de rechtbank in eerste instantie een zwaardere voorwaardelijke celstraf opleggen, maar hield rekening met het lange treuzelen van het Openbaar Ministerie om tot vervolging te komen. Hierdoor kreeg in de Braekt wederom dezelfde straf opgelegd. De zaak was één van de vele uit de jaren ’90 van Limburgse politici die met corruptie en strafzaken in verband werden gebracht.