Wim Vrijhoef (D66)

Wim Vrijhoef, namens D66 wethouder in de gemeente Voorst, werd in 2003 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk. De rechtbank achtte bewezen dat Vrijhoef in zijn voormalige rol als directeur van de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij ruim € 620.000 in eigen zak had gestoken. Ten tijde van deze fraude was Vrijhoef tevens partijvoorzitter van D66 geweest.

Vrijhoef leidde tot 1999 de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij. Na zijn vertrek ontstond er consternatie omdat het GOM ineens zo’n € 13.5 miljoen verlies had geleden. Hierop volgden er twee accountantsonderzoeken die de ex-directeur vrijpleitten van fraude. De FIOD bleef echter achterdochtig waarna er in 2000 een grote inval werd gedaan bij Vrijhoef en vijf andere plekken. De rechter veroordeelde Vrijhoef verder voor valsheid in geschrifte voor fraude bij de verkoop van een pand. In 2006 werd in hoger beroep de celstraf verminderd naar 12 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk.
In 2009 keerde Vrijhoef terug in de lokale politiek, waarna hij in 2014 benoemd werd tot wethouder in de gemeente Voorst. Dit leidde tot boze reacties bij de oppositiepartijen die vonden dat er niet genoeg integriteitsonderzoek vooraf gedaan was.