Paul Russell (CDA)

Voormalig Eerste Kamerlid Paul Russell raakte in juni 2003 in opspraak toen bleek dat hij had geprobeerd een pentekening van Rembrandt het land binnen te smokkelen. Russell had eerder in 2002 de pentekening op de kop getikt in de Verenigde Staten. De geschatte waarde hiervan bedroeg ongeveer 3,5 ton. Toen hij met de tekening aankwam op luchthaven Schiphol gaf hij de douane te kennen dat hij niets aan te geven had. In werkelijkheid moest hij ruim € 17.000 aan belasting over het kunstwerk betalen. Russell werd hierop veroordeeld tot het betalen van een geldboete. Nadat Russell eerste schikte met het Openbaar Ministerie, vocht hij deze vordering alsnog tot aan de Hoge Raad aan. Russell verklaarde dat hij geenszins van plan was om de Rembrandt tekening in Nederland te behouden. Bovendien had hij het zogenaamde “groene kanaal” nog niet helemaal verlaten, een teken dat hij theoretisch nog de mogelijkheid had om het kunstwerk aan te geven. De Hoge Raad ging echter niet mee in deze lezing en stelde hem in 2009 wederom in het ongelijk. Hierop vertrok Russell uit de Eerste Kamer. Het CDA gaf vanaf het begin aan nooit te hebben getwijfeld aan de integriteit van Russell. Hij keerde in 2010 wederom voor een korte periode terug in de Eerste Kamer.