Henk Riem (PvdA)

Henk Riem, oud-burgemeester van Brunssum, was de spil in één van de grootste gerechtelijke processen dat tijdens de vele corruptieschandalen in Limburg uit begin jaren ’90 het nieuws haalde.
Henk Riem zou voor ruim twee ton aan steekpenningen hebben ontvangen van zakenpartners (voornamelijk grindbedrijven) in ruil voor inzage in geheime dossiers. Ook zou Riem lucratieve opdrachten aan grind-baggeraar “Ankersmit BV” hebben vergeven, een bedrijf waar Riem jarenlang een betaalde functie had bekleed en dit tevens voor de provincie had verzwegen.
In een jarenlang slepende rechtszaak werd Riem uiteindelijk op vrijwel alle punten van corruptie, heling en schending van ambtsgeheim vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Wel werd hij veroordeeld op valsheid in geschrifte, wegens het vervalsen van een factuur. Hiervoor kreeg Riem een boete van 2500 gulden. Ook in het cassatieberoep wat hierop volgde bleef de veroordeling overeind.