Albert-Jan Evenhuis (VVD)

Albert-Jan Evenhuis, namens de VVD voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, werd in februari 1999 door de rechtbank veroordeeld tot het betalen van een boete van 50.000 gulden omdat hij ruim twee ton aan inkomsten zou hebben verzwegen voor de belastingdienst. De zaak hield verband met het zogenaamde “Groninger Kredietbank schandaal”. De voormalig directeur van die bank, B. Ketelaar, zou voor meer dan honderd miljoen gulden aan dubieuze kredieten en leningen hebben verstrekt, waaronder aan de zwager en zakenpartner van Evenhuis, G. Meppelink. Evenhuis zelf was hierin ook verdachte omdat hij in de te maken transacties zou hebben bemiddeld. Evenhuis werd echter door de rechtbank vrijgesproken van oplichting, Ketelaar en Meppelink werden wel tot celstraf veroordeeld.
Evenhuis werd in 1987 ook al vrijgesproken toen er sprake zou zijn geweest van belangenverstrengeling aan zijn kant. Evenhuis leende het bedrag van 225.000 gulden van het bedrijf Giethoorn Beheer BV, dat eigendom was van een buurman van Evenhuis. Toen er hier Kamervragen over werden gesteld antwoordde Evenhuis dat de lening bedoeld was voor zijn zwager, G. Meppelink. Een deel van het bedrag was echter ook voor hemzelf bedoeld. Dit was saillant aangezien Evenhuis eerder verantwoordelijk was voor een investeringssubsidie dat Giethoorn Beheer BV had verkregen. De consternatie die hierop volgde zorgde voor het politieke einde van Evenhuis, de vrijspraak die later kwam bracht hem niet meer terug. In januari 2011 overleed hij aan kanker.