Loek Duyn (CDA)

Voormalig CDA-Tweede Kamerlid Loek Duyn raakte eind jaren ’80 verschillende malen in opspraak, waarna hij uiteindelijk onder druk van de partijtop in 1988 besloot op te stappen.
Duyn veroorzaakte als kersverse Kamerlid  in 1986 voor de eerste maal de nodige commotie toen hij tijdens zijn landelijke televisiedebuut voor de camera’s van de NOS een kalf ter wereld hielp, gebruik makend van een zogenaamde “geboortekrik”. Dit apparaat was toentertijd een verboden mechanisch hulpmiddel om de geboorte van kalveren te versnellen. Na de uitzending werd er door de politie een proces-verbaal opgemaakt.
Duyn kwam in 1987 vervolgens wederom negatief in de publiciteit toen bleek dat hij met een alcohol-promillage van 1,71 (drie maal de toegestane alcoholhoeveelheid) achter het stuur was gekropen. In hoger beroep kreeg Duyn hiervoor een geldboete van 2000 gulden en een onvoorwaardelijke rijontzegging van drie maanden.
Toen Duyn vervolgens later ook nog eens betrapt werd op het verboden parkeren van zijn auto op een invalidenplek was voor het CDA de maat vol en dwong het Duyn op te stappen. Dit gebeurde in april 1988.