Piet Neus (VVD)

Piet Neus, voormalig VVD-wethouder in Maastricht, werd op 12 oktober 1994 veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf en een geldboete van € 10.000. Neus trad zelf al af toen in april van 1993 de FIOD een strafrechtelijk onderzoek tegen hem begon omdat een verbouwing aan zijn woonhuis nooit werd betaald. De aannemer die de verbouwing uitvoerde kreeg zelf regelmatig opdrachten vanuit de gemeente Maastricht. In het onderzoek verklaarde de aannemer dat het “commercieel niet verstandig is om een wethouder een rekening te sturen.” Neus werd uiteindelijk door de rechter schuldig bevonden voor het aannemen van steekpenningen en valsheid in geschrifte. Dat laatste kwam omdat Neus in 1990 zijn secretaresse een valse rekening voor 1020 dienstkilometers zou hebben laten indienen.
Neus ontkende altijd alle aantijgingen en probeerde zelfs later nog een politieke comeback te maken door zich kandidaat te stellen als Provinciaal Statenlid. Dit werd echter door de VVD geblokkeerd.