Kees Francis (VVD)

Kees Francis, namens de VVD oud-fractieleider in de gemeenteraad van Harenkarspel, raakte in oktober 2011 in opspraak toen bleek dat hij 7 maanden lang zichzelf onrechtmatig toegang had verschaft tot de email accounts van zijn politieke tegenstanders. Dit bleek nadat er een BING rapport verscheen die de integriteit van Francis onderzocht. De gemeenteraad vond het namelijk vreemd dat Francis keer op keer op de hoogte was van politiek gevoelige zaken. In het rapport verklaarde Francis dat hij toegang kreeg door “het juiste wachtwoord te raden”. De wachtwoorden stonden bij de betreffende raadslieden nog op de standaardwaarde ingesteld, namelijk het woord “gemeente”. Toen de zaak aan het licht kwam probeerde Francis de boel in de doofpot te houden door het aanbieden van zwijggeld, of eventueel politieke standpunten te wijzigen. Hier werd echter niet op ingegaan. Francis stapte uiteindelijk op uit de politiek en werd niet vervolgd.