Jan Koffeman (SGP)

Voormalig Urker SGP raadslid Jan Koffeman werd in oktober 2007 veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden voor zijn betrokkenheid bij het beruchte visfraude schandaal uit 2005. Het vissersbedrijf van Koffeman kreeg een boete van € 25.000.
De fraude werd gepleegd onder veel plaatselijke vishandelaren door te proberen om populaire gevangen vissoorten onder een andere naam in de boeken te doen. Hierdoor kon er boven het vastgestelde quotum vis gevangen blijven worden. Ook toenmalig burgemeester Schutte omkwam niet aan een veroordeling.
Toen het grootschalige onderzoek naar de fraude bij het vissersbedrijf van Koffeman in 2006 begon, besloot hij zijn plaats in de raad op te geven. Maar in zijn rol als lijstduwer kreeg Koffeman meer voorkeursstemmen dan de lijsttrekker, waarna Koffeman besloot terug te keren in de raad. Ook na zijn veroordeling weigerde hij in eerste instantie zijn plaats op te geven. Toen hij daarop uit de partij werd gezet besloot Koffeman verder te gaan als éénmansfractie.