Berthold Ziengs (VVD)

Berthold Ziengs, voormalig Provinciaal Statenlid van de VVD in Drenthe, werd in september 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden wegens belastingfraude en witwaspraktijken.
Ziengs werd in 2011 al opgepakt op verdenking van fraude. De FIOD nam toen de administratie in beslag van drie ondernemingen van Ziengs, waaronder het bedrijf Tecumseh. Daaruit kwam naar boven dat Ziengs via wat knip en plakwerk al jarenlang facturen had vervalst en op die manier ruim 6 ton aan belastinggeld teruggestort kreeg van de Belastingdienst. Ziengs, die in zijn jeugd landelijke bekendheid verwierf door zijn rol als Berendje in de televisieserie “Bartje”, wees vervolgens een niet bestaande compagnon aan als degene die de fraude zou hebben gepleegd. Dit verhaal werd echter al gauw door de rechter naar het rijk der fabelen verwezen. Het werd Ziengs aangerekend misbruik te hebben gemaakt van zijn publieke ambt als Statenlid en werd derhalve ook zwaarder gestraft dan wat aanvankelijk werd geëist.
Hij verklaarde later in hoger beroep te zullen gaan.