Guusje ter Horst (PvdA)

Guusje ter Horst, voormalig burgemeester van Nijmegen, werd in juli 2006 tijdens een alcoholcontrole aangehouden omdat ze achter het stuur zat met een te hoog alcoholpromillage. Het ging om een minimale overtreding van wat toegestaan was. Ze kreeg hiervoor een tijdelijke rijontzegging en een boete van € 220.
Vervolgens sprak ter Horst met de lokale politiek en het regiokorps Gelderland-Zuid af de zaak in de doofpot te stoppen. De politie verstopte het proces-verbaal op dusdanige wijze dat alleen de korpschef het kon inzien. Pas een maand later, toen Omroep Gelderland lucht kreeg van de zaak, besloot ter Horst ermee naar buiten te treden. Een pikant detail was dat twee jaar eerder ter Horst een nieuwjaarstoespraak hield waarin ze aangaf een einde te willen maken aan het gebrek aan integriteit en de vele vriendjespolitiek tussen de Nijmeegse ambtenaren. Volgens haar kneep in Nijmegen iedereen een oogje dicht, om het zijn vrienden niet lastig te maken.
Ter Horst maakte in de jaren daarna carrière, onder andere als Minister van Binnenlandse Zaken.