Dion Graus (PVV)

In september 2011 publiceerde NRC Handelsblad een ambtsbericht van de Maastrichtse hoofdofficier J. Penn-te Strake aan het gerechtshof in Den Bosch, waarin stond dat het fout was een zaak uit 2003 tegen PVV Kamerlid Dion Graus te seponeren. Volgens het OM was er wel degelijk genoeg wettig en overtuigend bewijs om Graus voor mishandeling te vervolgen. Het OM kwam met deze uitspraak nadat de ex-vrouw van Graus een klacht indiende over het seponeren van de zaak.
Tegen Graus waren door onder andere zijn ex-vrouw en vriendin in totaal zes aangiften gedaan van mishandeling, bedreiging en stalking. Allen werden geseponeerd. Volgens de aangiften zou Graus in oktober 2002 zijn toenmalige vrouw, die op dat moment acht maanden zwanger was, meerdere malen hebben mishandeld. Zo zou hij tijdens een etentje bij zijn vader haar keel een minuut lang hebben dichtgeknepen. De vader van Graus bevestigde dit verhaal tegenover de politie. Bij een ander incident omschreven de artsen in het ziekenhuis de opgelopen verwondingen als “zeer bedreigend”. Ook een Belgische vriendin, met wie hij een buitenechtelijke relatie had, deed aangifte wegens belaging en stalking. Die zaak werd toen in België geseponeerd wegens tijdgebrek.
Hoewel het OM dus toegaf eerder fout te zijn geweest om niet tot vervolging over te gaan, besloot het ook nu dit alsnog niet te doen. Volgens de hoofdofficier was de zaak nu niet meer “opportuun”.