John Leerdam (PvdA)

John Leerdam, namens de PvdA verschillende malen lid van de Tweede Kamer, kwam in april 2012 op uiterst dubieuze wijze negatief in het nieuws. In de radio 3FM ochtendshow “Gaat ‘ie mee, of zegt ‘ie nee” van Giel Beelen werd Leerdam gevraagd naar zijn mening op een aantal verzonnen feiten. Zo ging Leerdam serieus in op een niet-bestaande uitspraak van de voormalige Israëlische premier Ariël Sharon, op dat moment al enige tijd verkerend in comateuze toestand. Leerdam maakte het helemaal bond door tevens serieus in te gaan op het vraagstuk over “de vervroegde vrijlating van straatterrorist Jael Jablabla”, een niet-bestaand figuur. Leerdam vertelde de verslaggever dat hij zich “uitgebreid in deze zaak had verdiept” en dat hij “fractievoorzitter Dijsselbloem hierover al gesproken had”.
Na de hoon vanuit de bevolking besloot Leerdam zijn functie in de Tweede Kamer neer te leggen. Hij heeft later het hele voorval afgedaan als zijnde “een spel” dat hij zou hebben “meegespeeld”.