Marijke Vos (Groenlinks)

Marijke Vos, voormalig partijvoorzitter en Tweede Kamer-lid van Groenlinks raakte in de periode tussen 2006 en 2009 als wethouder enkele malen in opspraak.

In het najaar van 2006 mocht Vos als wethouder aanblijven nadat bleek dat de gemeente Amsterdam nalatig geweest was door toe te staan dat het schip de “Probo Koala” een zeer giftige lading (waterstofsulfide) over mocht laden. Het schip zou later dit op illegale wijze hebben gedumpt in Ivoorkust. Hier kwamen volgens een rapport van de Verenigde Naties 7 mensen door om het leven en raakte er duizenden ernstig ziek. Ook werd er een grote hoeveelheid vee preventief geruimd. Als wethouder in Amsterdam was Marijke Vos hiervan toen de hoofdverantwoordelijke.
In 2009 presenteerde Vos met veel bombarie haar plan voor het opzetten van een gemeentelijke groen energiebedrijf. Het idee was om voor tientallen miljoenen euro’s groene energie te gaan produceren. Toen het onderzoeksbureau PricewaterhouseCoopers hier de nodige kritiek op had en haar bevindingen hierover in een rapport opstuurde naar de gemeenteraad, probeerde Vos dit onder de pet te houden.
Vervolgens liet ze een bevriende journalist van de Volkskrant (tevens mede-eigenaar van een gezamenlijke Franse wijnboerderij) een artikel schrijven, ten faveure van het energiebedrijf.
Toen dit allemaal naar buiten lekte overleefde Vos, dankzij de PvdA, een motie van afkeuring.
Tegenwoordig is Marijke Vos voor Groenlinks lid van de Eerste Kamer.