Julien Penders (CDA)

Julien Penders, gemeenteraadslid van het CDA uit Echt-Susteren, werd op 19 juli 2013 veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur wegens mishandeling. Tegen Penders werd door het OM een gevangenisstraf van 3 jaar geëist.
De rechter achtte het echter niet bewezen dat er opzet in de zware mishandeling zat. Dit ondanks dat Penders tijdens de bewuste kerstavond in 2011 een man al meppend een schedelbreuk toebracht in een Maastrichts café.
Penders, zelf oud-judoka, ontkende in eerste instantie te hebben geslagen, maar moest al snel terugkrabbelen toen vrijwel al het cafépersoneel hem positief hadden geïdentificeerd als dader.
De rechter nam het Penders kwalijk om als volksvertegenwoordiger niet het goede voorbeeld te hebben gegeven. Ook woog de rechter mee dat Penders in 2011 al is veroordeeld voor een andere mishandeling.
Het CDA uit Echt-Susteren zag ondanks alles geen reden om Penders weg te sturen uit de gemeenteraad. Het verklaarde “zich niet te herkennen in Penders als vechtersbaas”.
Het OM ging tegen de uitspraak in beroep.